Een gelijkvormigheidsattest nodig? Geen paniek!

Een gelijkvormigheidsattest nodig? Geen paniek!

Heb je een BCW aanhangwagen en ben je de papieren kwijt? Dan kan je voor een duplicaat van het gelijkvormigheidsattest of COC alvast bij ons terecht.

Of ze nu zijn gestolen, achtergelaten door een achteloze werknemer of opgegeten door de hond, als je de papieren van je aanhangwagen niet meer vindt, heb je wel een probleem. Bij de volgende wegcontrole of technische keuring moet je bepaalde documenten kunnen voorleggen of je mag je aanhangwagen aan de kant laten staan! 

Wat moet je doen om een duplicaat te krijgen?

 • Bij het lokaal politiekantoor aangifte doen van verlies van gelijkvormigheidsattest of COC.  Zij zullen je een “verklaring van verlies” overhandigen.
 • Deze verklaring mail (info@bcw-aanhangwagens.be)  je naar ons met vermelding van je naam, adres en eventueel BTW nummer.
 • In de ontvangstbevestiging die je van ons krijgt staan ook de betalingsgegevens.
 • Na ontvangst van je betaling sturen we het duplicaat met de post naar jou. Je mag het natuurlijk ook altijd bij ons komen afhalen als dat beter past.

Welke documenten heb je nog allemaal nodig en waar kan je een duplicaat krijgen?

 • Belgisch inschrijvingsbewijs: Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen (DIV). Ook hier zullen ze vragen naar een “verklaring van verlies” van de politie.
 • Gelijkvormigheidsattest: de constructeur van je aanhangwagen.
 • Identificatieverslag: het keuringscentrum.
 • Keuringsbewijs: het keuringscentrum.

Voor meer details kan je ook terecht op deze pagina van GOCA.

Wat is zo’n gelijkvormigheidsattest nu eigenlijk?

De overheid wil verhinderen dat iedereen zomaar wat bouwt, achter zijn auto hangt en er het verkeer mee terroriseert. Maar ze kunnen natuurlijk ook niet elke aanhangwagen apart telkens opnieuw controleren en goedkeuren voor gebruik op de openbare weg.

Daarom werkt ze met een zogenaamd “proces-verbaal van goedkeuring” (PVG) voor een type van aanhangwagen. De constructeur beschrijft daarin enorm gedetailleerd alle eigenschappen en voorwaarden waar dat type aanhangwagen aan zal voldoen wanneer hij deze gaat maken. Dit document wordt dan gecontroleerd door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer en goedgekeurd als alles aan de nodige eisen voldoet.

In het gelijkvormigheidsattest die bij een specifieke aanhangwagen hoort, bevestigt de constructeur dat deze helemaal gebouwd is volgens de beschrijving die in het PVG staat en dus de openbare weg op mag.

Omdat dit een document is dat elke constructeur zelf opstelt, bestaat het onder verscheidene vormen en kleuren naargelang het merk van de aanhangwagen. De onze zien er zo uit:

Wegwijs in de Europese lettersoep

Je ziet het hierboven al, er zijn verschillende modellen. Tot nu toe spraken we telkens van een gelijkvormigheidsattest, omdat dat de term is die de meesten van ons nog steeds gebruiken. Maar in oktober 2012 is het hele systeem van nationaal naar Europees overgeschakeld en zijn de benamingen allemaal aangepast. Ze worden ook vaak in het Engels uitgedrukt of afgekort. Maar de gedachte achter de termen blijft wel grotendeels gelijk:

  Document: Gebaseerd op:
Voor 10 / 2012 Gelijkvormigheidsattest (nationaal) Proces-verbaal van goedkeuring(= PVG)
Na 10 / 2012

Europees Certificaat van Overeenstemming
(= COC of Certificate of Conformity in het Engels)

Whole Vehicle Type Approval (WVTA)

Op de Europese versie staan ook véél meer gegevens over je aanhangwagen dan op de oude. Typisch vind je de volgende gegevens op het nieuwe COC:

 • Naam van de fabrikant
 • Type, variant en voertuigcategorie
 • Goedkeuringsnummer fabrikant
 • VIN (= voertuigidentificatienummer, ook wel chassisnummer genoemd)
 • Alle mogelijke afmetingen, gewichten, onderdelen, etc. van de aanhangwagen voor homologatie

Wil je trouwens een Belgische aanhangwagen uitvoeren - zelfs binnen Europa - dan kan het papierwerk wel heel complex worden, zeker als uw aanhangwagen voor oktober 2012 gebouwd is. Daar helpen we je graag persoonlijk mee verder.

Heeft u specifieke vragen waarbij ik persoonlijk kan helpen?