Van "Traffic" tot "BCW": 40 jaar geschiedenis!

Van "Traffic" tot "BCW": 40 jaar geschiedenis!

Bij de lancering van onze nieuwe BIONIC aanhangwagens en de innovatieve wind die door ons bedrijf waait, willen we stilstaan bij het begin van ons verhaal. Laten we even teruggaan naar onze geschiedenis.

Luc ArasIn 1976 al startte Luc Aras van uit zijn garage in Lier met het ontwerpen en vervaardigen van de eerste, lichte aanhangwagens onder de naam "Traffic". Even later kon hij in de Wipstraat in Berlaar het pand kopen van "Fille Put" - een toenmalige mazoutdistributeur - en daar begon hij ook geremde aanhangwagens te vervaardigen. Meer dan 10 jaar lang runde Luc zijn bedrijf als een eenmanszaak. Maar na een erkenning door het Ministerie van Verkeer als “Erkend Belgisch Constructeur" koos hij voor een nieuwe merknaam: "Berlaarse Constructie Werken", of in het kort... BCW.

Ar-Co Metal nv

Door de expansie van de activiteiten was het ook hoog nodig het bedrijf om te vormen tot een vennootschap en dus werd in 1987 de firma “Ar-Co Metal nv” opgericht. De aanhangwagens van Luc en Co kregen al gauw de naam van stevig, robuust en degelijk ontworpen te zijn. Het bedrijf groeide dan ook zienderogen en het pand werd alsmaar verder uitgebouwd met een boogloods, een nieuwe hal voor de montage, enz. Toch kampte hij zwaar met de zorgen dat het perceel in woonzone was gevestigd en verder uitbreiden daar niet mogelijk was. In 2004 sloeg ook nog het noodlot toe: hij en zijn vrouw kregen quasi gelijktijdig het nieuws dat ze beiden aan kanker leden. Na een moedige strijd van 2 jaar was hij de kracht en de moed verloren en haalde zijn ziekte de overhand. Hij overleed op 2 september 2006.

Als vriend en collega metaalbewerker confronteerde hij mij meermaals met de vraag of ik aan zijn bedrijf een nieuwe toekomst wilde geven. Op z’n sterfbed beloofde ik dan ook er werk van te maken. Eind 2006 nam de firma Repair & Construct nv de firma Ar-Co Metal nv over.

Een nieuwe thuis

De eerste taak was om alles een nieuwe thuis te geven in de KMO-zone van Berlaar. Na enkele jaren breidden we het perceel in de Hellegatstraat uit met een extra opslag- en zaaghal. De montageplaats is ondertussen volledig gemoderniseerd en ook het magazijn is helemaal opgefrist en geinformatiseerd.

Tinneke, die instaat voor het dagelijks bestuur, zorgt voor een vlot verloop van prijsopgave tot de aflevering van al onze aanhangwagens. Samen met het ganse team haalde ze in september 2010 het ISO 9001- certificaat door het invoeren van een gestructureerde organisatie. Meteen maakten we van de gelegenheid gebruik om van de merknaam ook onze bedrijfsnaam te maken. De naam "Ar-Co Metal" gaf vaak verwarring en met de erkenning als “Europees Constructeur” voor de boeg waren we toch al met een hoop administratieve rompslomp bezig, dus dat kon er ook nog wel bij.

Sindsdien is het niet blijven stilstaan: in juli 2016 haalden we opnieuw de geupdate ISO-norm en dit jaar is het opstarten van onze webshop nog maar de eerste stap van een aantal boeiende projecten die er staan aan te komen.

Dit alles hadden we nooit in ons eentje kunnen realiseren en dus, uit de grond van ons hart, dank aan Luc Aras, alle klanten, alle dealers, het hele BCW team en allen die ons steunen bij het uitbouwen van de firma BCW!

Jan Van der Veken
Gedelegeerd Bestuurder

Heeft u specifieke vragen waarbij ik persoonlijk kan helpen?